Σταυρούλα Μπάκα: «Έζησα το όνειρό μου μέσα σε 33:57:21
Η 1η Ελληνίδα στο Σπάρταθλον 2021 μας προτρέπει να πιστέψουμε και να κυνηγήσουμε τους στόχους μας
Μαθήματα θέλησης, αυτοπειθαρχίας και …κυνηγιού ονείρων παραδίδει η Σταυρούλα Μπάκα, η Καλαματιανή δρομέας, η οποία αναδείχθηκε 1η Ελληνίδα που τερμάτισε το περασμένο Σάββατο στο 39ο Σπάρταθλον. Ο αγώνας υπεραπόστασης 246 χλμ. από την Αθήνα έως τη Σπάρτη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους δρομείς παγκοσμίως, και για το ιστορικό του βάρος και φυσικά για τις αγωνιστικές του δυσκολίες.
Είναι ενδεικτικό ότι στο φετινό αγώνα από τους 280 αθλητές και αθλήτριες που πήραν μέρος στη γραμμή εκκίνησης κάτω από την Ακρόπολη στις 7 το πρωί της Παρασκευής 24/9, στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα έφτασαν εντός του προβλεπόμενου ορίου των 36 ωρών μόνο 167 από αυτούς (η Σταυρούλα τερμάτισε 80ή στη γενική κατάταξη).
Γι’ αυτό η πρώτη κουβέντα της αθλήτριας του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας είναι ότι «επιτυχία είναι να τερματίσεις», με την καλή επίδοση και τη διάκριση ανάμεσα στις Ελληνίδες να λειτουργεί σαν προστιθέμενη αξία.
«Νοιώθω φυσικά χαρά και γι’ αυτό. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι τα κατάφερα σε έναν πολύ μεγάλο και δύσκολο αγώνα που θέτει χρονικά όρια και στους ενδιάμεσους σταθμούς και ότι έφτασα καλά στον τερματισμό. Παρ’ ότι αντιμετώπισα κάποια, στομαχικά κυρίως, προβλήματα είχα έναν πάρα πολύ καλό αγώνα. Έναν αγώνα που ήταν ένα ταξίδι ολόκληρο, με πολλά συναισθήματα. Πέρασα από πολλά μέρη και διαφορετικά τοπία, με άλλες καιρικές συνθήκες, σε άλλες ώρες της ημέρας, έτρεχα όλο το βράδυ, περνώντας το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής στο Αρτεμίσιο που έχει 6 χλμ. ανηφόρα και μετά απ’ όλη αυτή την προσπάθεια βλέπεις να βγαίνει ο ήλιος…» περιγράφει μεταξύ άλλων η Σταυρούλα για την περιπέτειά της που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ημέρα. Συμπαραστάτες και συνοδοί στον άθλο της Σταυρούλας, τόσο στα πρακτικά ζητήματα (π.χ. προμήθεια των ρούχων), όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι ήταν ο σύζυγός της Στάθης Δημητρακόπουλος, αθλητής και ο ίδιος (διακρίνεται στην ποδηλασία) και η φίλη της Μανταλίνα Δημητροπούλου. Από κοντά και ο έφηβος γιός της οικογένειας, Θάνος, που ασκούσε ασυναίσθητη έμμεση πίεση προς τον τερματισμό, αφού έπρεπε να πάρει ένα θετικό παράδειγμα αγώνα και δικαίωσης… Ο Λάκωνας Σπαρταθλητής και προπονητής Γιάννης Δημόπουλος ήταν ο τεχνικός καθοδηγητής της Καλαματιανής πρωταθλήτριας, τόσο στον μεγάλο αγώνα, όσο και στην προετοιμασία που διήρκεσε 5 μήνες. Το στενό τιμ της επιτυχίας συμπληρώνει ο διατροφολόγος Παναγιώτης Μπασουράκος.
Το …μικρόβιο του Σπάρταθλου μπήκε στο αίμα της Σταυρούλας πριν από 20 χρόνια και τα τελευταία 16 στριφογυρνούσε συχνά στο μυαλό της, ενισχυμένο από τον μετέπειτα κουμπάρo της, Κώστα Γεωργιόπουλο, τον οποίο συνόδεψε σε δύο από τις 4, όλες επιτυχημένες, συμμετοχές του στον άθλο Αθήνα-Σπάρτη που υπέδειξε ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης. Η σκέψη «εφ’ όσον μπορούν οι άλλοι, μπορώ κι εγώ» ήταν καταλυτική για να άρει τους δισταγμούς της και ανάμεσα σε όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις, την οικογένεια και τη δουλειά, η Σταυρούλα κατόρθωσε να πιάσει το προβλεπόμενο χρονικό όριο μέσα από αγώνα πρόκρισης το 2019. Είχε την τύχη να κληρωθεί, όχι όμως και ν’ αγωνιστεί το 2020, καθώς ο αγώνας ακυρώθηκε λόγω των περιορισμών για την covid-19. Κρατώντας, όπως κάνει πάντα στη ζωή της, το θετικό -εν προκειμένω ότι είχε χτίσει μια καλή προπονητική υποδομή- δεν άφησε τον εαυτό της να απογοητευτεί, αλλά μετέτρεψε το χαμένο χρόνο, σε χρόνο καλύτερης προετοιμασίας. Το Σπάρταθλον είναι μια τελείως διαφορετική εμπειρία σε σχέση με τις πολυάριθμες συμμετοχές της σε μαραθωνίους και κάποιες «δοκιμές» σε αγώνες 100 και 140 χλμ., όπως διαπίστωσε η Σταυρούλα. «Χρειάζεται πολύ καθαρό μυαλό για να διαχειρίζεσαι τα διάφορα προβλήματα που θα προκύψουν, ψυχή και πείσμα για να αντέχεις. Να έχεις κότσια, όπως ήταν η λέξη που μου ερχόταν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Εγώ το είχα βάλει πείσμα και δεν θα το άφηνα με τίποτα!», λέει η ίδια. Και η «γεύση» του τερματισμού; «Στον τερματισμό ένοιωσα ότι ήρθε η λύτρωση όλης της προσπάθειας που είχε προηγηθεί, όχι μόνο στον αγώνα. Δεν είμαστε επαγγελματίες, υπάρχουν υποχρεώσεις καθημερινές, δουλειά, οικογένεια και κάπου εκεί ανάμεσα στριμώχνεις και την προπόνησή σου. Μετά από τόσο κόπο όταν φτάνεις στη γραμμή του τερματισμού λες: τα κατάφερα!».
Πίσω από αυτόν τον πολυπόθητο τερματισμό η Σταυρούλα είχε επενδύσει σχεδόν καθημερινά σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης με 12-30 χλμ. και κάποιες μεγαλύτερες διαδρομές 40-50 ή και 70 χιλιομέτρων, ξυπνώντας το καλοκαίρι ακόμα και στις 4-5 το πρωί προκειμένου να αποφύγει τη ζέστη ή προκειμένου να προλάβει να πάει για δουλειά. Δικαιωμένη πλέον, νοιώθει ότι άξιζε ο κόπος, καθώς ήταν κάτι που το ήθελε πάρα πολύ, το χάρηκε, χωρίς να καταπονηθεί υπέρμετρα (κάτι που συμβαίνει με πολλούς Σπαρταθλητές) και κυρίως, όπως λέει: «έζησα το όνειρό μου μέσα σε 33:57:21», όσος ήταν και ο χρόνος της στον αγώνα…
Η Σταυρούλα γνώρισε το τρέξιμο σε ηλικία 10 ετών και έχει την πεποίθηση ότι «ο αθλητισμός κυλάει στο αίμα μου», προσφέροντας μόνο χαρές στην πολύχρονη διαδρομή της. Και μέσα από τη δική της αυτή εμπειρία που κορυφώθηκε με το θαυμαστό τερματισμό της στο φετινό Σπάρταθλον έχει να προτρέψει τους συναθλητές της που αμφιταλαντεύονται (αλλά κι όλους εμάς που αγωνιζόμαστε στο στίβο της ζωής) «να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να το πιστέψουν ότι μπορούν να το καταφέρουν!». Και ναι, εννοείται ότι θέλει να το ξανακάνει…
Ένα μεγάλο δρομικό ταξίδι… Η Σταυρούλα Μπάκα έχει τρέξει 28 φορές σε επίσημους μαραθωνίους. Έχει καλύτερη επίδοση 3 ώρες και 26 λεπτά το 2006, που της χάρισαν την 11 θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου. Επίσης, 2η θέση στο μαραθώνιο Ναυπλίου και στο μαραθώνιο Αρχαίας Ολυμπίας το 2019. Τον Μάιο του 2007 αναδείχθηκε νικήτρια στα 107 χιλ. του Ευχίδειου Άθλου. Κι ακόμη: 1η θέση το 2014 στο μαραθώνιο Μεσσήνης, 2η το 2013, το 2016, το 2017 και το 2018. Τον Οκτώβριο του 2020 τερμάτισε τα 140 χιλιόμετρα στο δρόμο Αθανάτων, παίρνοντας την 4 θέση στις γυναίκες με χρόνο 18 ώρες και 8 λεπτά. Το 2018 στο Κρόνιο πέρασμα, αγώνας 70 χιλιομέτρων, πήρε τη δεύτερη θέση -κάτι που επανέλαβε και φέτος. Η πρόκριση για το Σπάρταθλον ήρθε μέσα από τον Ευχίδειο Άθλο του 2019, οπότε τερμάτισε 4η , με χρόνο 12 ώρες 44 λεπτά.
Πηγή: tharrosnews.gr